Paulien van der Helm

paulien van der helm yoga you zwolle

Lang geleden kwam yoga op mijn pad vanwege heftige rugklachten. Door het beoefenen van yoga leerde ik om beter te voelen wat er gebeurde in mijn lijf en ik leerde meer en meer om mijn grenzen te respecteren. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal had dit invloed. De rust, balans, kracht en flexibiliteit die ik opbouwde waren niet alleen merkbaar op de mat, maar ook in mijn vaak stressvolle werk op hogeschool Windesheim.

Serieuze rugklachten heb ik nooit meer gehad! En toen ik jaren later een schouderblessure opliep, verliep mijn herstel opnieuw zeer voorspoedig. Tegen alle verwachtingen in kon ik mijn arm weer normaal gebruiken. Ik ben ervan overtuigd dat yoga hieraan een belangrijke bijdrage heeft geleverd.

Mijn nieuwsgierigheid was gewekt, evenals de behoefte om datgene wat ik ervaren had door te geven aan anderen. Vanaf dat moment ben ik me gaan verdiepen in yoga en de werking van het menselijk lichaam. Ik heb vele lessen en workshops gevolgd bij verschillende docenten, van Yin Yoga tot Power Yoga en van Aerial Yoga tot Meditatie.

Mijn docentopleiding (yoga basic teacher en full teacher) heb ik gevolgd bij de Do-In Yogaschool van Claudia Heijdel. Sinds 2016 sta ik geregistreerd als bevoegd yogadocent bij de World Yoga Alliance en sta ik vermeld in het Do-In Yoga Docenten-register. Do-In Yoga vindt zijn oorsprong in China, zo’n 500 jaar voor Christus. De eeuwenoude Do-In bewegingsleer heeft tot doel gezond te blijven, stress te verminderen en in harmonie te leven met jezelf en je omgeving. Ook oosterse vecht- en verdedigingssporten zoals Tai Chi en Qi Gong zijn op deze leer gebaseerd. De oefeningen van de Do-In Yoga komen uit deze oude bewegingsleer, maar ook uit de Hatha- (en Power-) Yoga. Het grootste verschil met ‘gewone’ Hatha Yoga is dat de nadruk bij Do-In meer ligt op oefeningen voor de meridianen (de energiebanen in het lichaam), waardoor de energiecirculatie kan worden verbeterd.

Na mijn docentopleiding heb ik een aantal (na)scholingen gevolgd. De belangrijkste hiervan: ‘Hatha Yoga’ (Guru Dharm, Community President van de World Yoga Alliance), ‘Yin Yoga Verdieping – Energie’ en ‘Yin Yoga Verdieping – Myofascial release’ (Esther Scheen, Pure Energy Yoga), Yin Yoga Verdieping – anatomie & pathologie, klachten en beperkingen (Manja Weijers) en ‘Yoga bij kanker’ (Cecilia Huisman). Deze laatste specialisatie heeft mijn interesse omdat te veel mensen in mijn nabijheid getroffen zijn door deze ziekte. Steeds meer onderzoek wijst uit dat yoga een positief effect kan hebben bij kanker. Ik wil graag vanuit deze invalshoek mijn steentje bijdragen.
Maar ik ben nog lang niet uitgeleerd. Ik kijk ernaar uit om me verder te bekwamen en steeds meer te weten te komen over de boeiende wereld van de Yoga.

In mijn lessen zul je een combinatie ervaren van elementen uit de Do-In Yoga met Hatha of Yin Yoga. Een aantal sleutelwoorden hierbij: strekkingen, massage, adem, energie, kracht en rust. Maar ook nuchterheid, veiligheid en vooral … plezier!

Welkom!