Eva Noorda

Over Eva Noorda (1974)

Yoga- en meditatie achtergrond

Ik ben begonnen met yoga ruim twintig jaar geleden om tijdens mijn geneeskunde studie meer rust in mijn hoofd en lichaam te vinden. Twaalf jaar deed ik wekelijks yoga bij het Iyengar yoga centrum in Amsterdam bij Cle Souren en Delilah King. Iyengar yoga is technisch heel precies, uitdagend en enigszins streng. Ik ben blij dat ik daar mijn yogabasis heb gelegd omdat ik daardoor de techniek van houdingen tot in detail heb aangeleerd. Hierna ben ik door verhuizing in Haarlem verder gegaan bij Arno Nistal, die heeft gezorgd voor de toevoeging van meer ontspannen elementen in de yoga zoals prettige muziek en ademhalingstechnieken. Sinds ik in Zwolle woon ga ik naar Yoga You waar ik naast rust nog meer warmte, humor en creativiteit heb ervaren in yoga. In de afgelopen tien jaar doe ik ook steeds meer yoga thuis , nu vrijwel dagelijks in combinatie met meditatie. Meditatie heeft mij erg geholpen om in de drukte van de maatschappij, werk en gezin, steeds weer rust en koers te vinden. Ik heb dan ook dit jaar een meditatietrainersopleiding gedaan voor mijn eigen verdieping maar ook om mensen die geïnteresseerd zijn te helpen deze overal toepasbare manier om tot jezelf te komen te ontdekken. Mijn Therapeutische Yin Yoga opleiding heb ik gevolgd bij Mirjam Wagner.

Ervaring met kanker

Ik ben chirurg en werk vooral met patienten met kanker. Ik denk, en dat blijkt inmiddels ook uit veel wetenschappelijk onderzoek,  dat yoga een waardevolle bijdrage kan leveren aan je kwaliteit van leven tijdens of na kankerbehandeling. Als je geconfronteerd wordt met kanker en vervolgens een vaak langdurig en intensief behandelitraject ingaat, gaat dat vaak gepaard met angst, onzekerheid, verdriet en boosheid. Je leven, je koers en je relaties staan op losse schroeven. Yoga en meditatie kan helpen om toch houvast te hebben in jezelf en grip op je emoties, alsook op je relaties.  In het ziekenhuis is er weinig gelegenheid om als arts deze vorm van zorg te geven en mensen te ondersteunen. Daarom ben ik blij en vereerd dat ik deze rol bij Yoga You op me mag nemen.

Geen medische rol

Zoals in de omschrijving van de les staat zal ik me tijdens de les niet als arts opstellen maar wel als iemand die begrijpt wat het inhoudt  om kanker te hebben (gehad) en je kan helpen je kracht te blijven ervaren of hervinden ondanks de uitdagingen die deze ziekte met zich meebrengt. Er worden dus geen medische adviezen gegeven.

 

eva noorda yoga you zwolle