Eva Noorda

eva noorda yoga you zwolle
Ik ben begonnen met yoga toen ik twintig jaar was om tijdens mijn geneeskunde studie meer rust in mijn hoofd en lichaam te vinden. Twaalf jaar deed ik wekelijks yoga bij het Iyengar yoga centrum in Amsterdam. Iyengar yoga is technisch heel precies, uitdagend en enigszins streng. Ik ben blij dat ik daar mijn yogabasis heb gelegd omdat ik daardoor de techniek van houdingen tot in detail heb aangeleerd. Hierna ben ik door verhuizingen verdergegaan bij andere leraren en dat zorgde voor de toevoeging van meer ontspannen elementen in de yoga, zoals prettige muziek en ademhalingstechnieken. In Zwolle heb ik naast rust nog meer warmte, humor en creativiteit ervaren in yoga. Toen ik zelf uitgeschakeld was door nekklachten en een burn-out, heb ik de waarde van Yin yoga en langere meditatie ontdekt. Het heeft mij beiden geholpen te herstellen en om in de drukte van de maatschappij, werk en gezin, steeds weer rust, balans en koers te vinden. Ik ben inmiddels weer aan het werk als chirurg maar ook meditatietrainer en therapeutisch Yin yoga docente. De les yoga voor herstel bevat die elementen en er is ook aandacht voor krachtopbouw en conditie, op een zachte manier die aansluit bij ieders persoonlijke situatie.

Ervaring met kanker

Ik ben chirurg en werk vooral met patiënten met kanker. Ik denk, en dat blijkt inmiddels ook uit veel wetenschappelijk onderzoek, dat yoga een waardevolle bijdrage kan leveren aan je kwaliteit van leven tijdens of na ziekte. Dit kan elk korter of langer durende ziekteproces zijn. Als je geconfronteerd wordt met ziekte gaat dat soms gepaard met blijvende klachten en vaak met angst en onzekerheid. Je leven staat op losse schroeven. Yoga en meditatie kan helpen om houvast te hervinden in jezelf met grip op je emoties, alsook op je relaties. In het ziekenhuis is er minder gelegenheid om als arts deze vorm van zorg te geven en mensen te ondersteunen. Daarom ben ik blij dat ik deze rol bij Yoga You op me mag nemen.

Geen medische rol

Ik zal me tijdens de les niet als arts opstellen maar wel als iemand die begrijpt wat het inhoudt om kanker of andere aandoeningen te hebben (gehad) en je kan helpen je kracht te blijven ervaren of hervinden. Er worden dus geen medische adviezen gegeven.