Lessen

Hatha Yoga 

Hatha is de basis van de fysieke yogavormen. Naast aandacht voor de klassieke asana’s (houdingen) is er ook ruimte voor meditatie, pranayama (ritmische ademhalingsoefening), yoga filosofie en visualisatie. Omdat er meerdere aanpassingen worden aangeboden per asana, is deze vorm ook uitermate geschikt om mee te starten als beginner. 

Je zult merken dat elk lichaam verschillend is en dat ook iedereen iets anders nodig heeft. Gedurende je oefenproces ga je ontdekken wat bij jou past. Tijdens een Hatha Yogales blijf je langer in een houding dan in bijvoorbeeld een Vinyasa les. Middels de adem, aandacht en energie daal je in het lichaam af en doordrenk je het met jouw aandacht. Zo leer je uiteindelijk iedere vierkante centimeter van jezelf kennen. Het gaat niet om hoe diep je in de houding komt maar hoe diep je de houding kunt voelen. De docent laat je bewust elke keer weer terugkomen bij ‘jezelf’, zodat je op een manier beweegt die bij jou past. Met een energiek lichaam, een heldere geest en ontspannen hart stap je weer van de mat.

Yin Yoga

Yin yoga is de ideale manier om het lichaam te verzachten en te openen als het gespannen is, om weer in contact te komen met je gevoelens als je hard hebt gewerkt. Houdingen worden 3 tot 5 minuten aangehouden. In die tijd smelt het bindweefsel, niet door aan jezelf te trekken maar door de zwaartekracht haar werk te laten doen. Het is een proces van overgave, niet van inspanning. Het openen bevordert de versoepeling van de fascia. Hierdoor word je leniger, kunnen pijnklachten verzachten, ontspant je lichaam en wordt de meridiaan stroom bevorderd. Aan het einde van de les nemen we een langere tijd om te rusten, verstillen en soms te mediteren om dichter bij jezelf te kunnen komen.

Warme Hatha Yoga en Warme Yin Yoga

Bij warme Hatha of warme Yin volg je de Hatha of Yin les in een zaal die verwarmd wordt door infrarood panelen. Infrarood warmte heeft vele voordelen: 
* het is goed voor de doorbloeding, het bevordert de doorstroming in het lichaam
* dit zorgt er weer voor dat de huid opknapt en je sneller afvalstoffen kwijtraakt
* het is ideaal in het geval van stijfheid en een snelle en veilige manier om na ongemak en blessures weer ruimte te geven aan delen in het lichaam waar stagnatie is 
* mensen met reumatische aandoeningen ervaren bewegen in een ruimte met infraroodstraling als prettig.

Pilates

Je zou een Pilates les kunnen beschouwen als belangrijk onderhoudswerk aan je lichaam. Deze les is gericht om kracht en flexibiliteit op te bouwen. De basis van deze les is dat je werkt vanuit stabiliteit. Je versterkt met name de buik, benen en billen. Door kracht te geven aan deze gebieden, geef je ruimte aan de (onder)rug, schouders en nek. De Pilates lessen leren je om terug te komen naar de loodlijn, de as van je lichaam. Wanneer je beweegt vanuit de loodlijn, beweeg je vanuit gemak en ondervind je minder lichamelijke ongemakken. 

Vinyasa Yoga

Vinyasa yoga is een actieve yogavorm waarbij de zonnegroet de basis is en adem en beweging aan elkaar worden verbonden. De les start met een korte meditatie en tijdens de les neem je verschillende houdingen, asana’s genoemd, aan op het ritme van je eigen ademhaling. We richten ons op het versterken en flexibel maken van lichaam en de geest. 

Hormoon Yoga

De Hormoon yoga zoals gegeven bij Yoga You heet oorspronkelijk Raja Dhi Raja en is een meditatieve vorm van yoga waarbij poses ritmisch worden herhaald in combinatie met een specifieke vorm van ademhaling. De houdingen die we aannemen hebben een stimulerend en harmoniserend effect op de klieren van het endocriene systeem waardoor de hormoon secretie wordt geoptimaliseerd. Hormonen reguleren bijna alle processen in het lichaam; orgaanfuncties, stofwisseling, vruchtbaarheid en, niet onbelangrijk, ook je gemoedstoestand.

Kundalini Yoga

Kundalini yoga is een energieke en vrolijke vorm van yoga. Net een beetje anders dan andere soorten yoga. Het omvat dynamische lichaamsoefeningen aangevuld met verschillende ademhalingstechnieken, mudra’s en creatieve meditaties. Kundalini yoga vergroot je focus, versterkt je innnerlijke kracht en brengt je plezier. Regelmatige beoefening van Kundalini yoga draagt bij aan het verminderen van stress en leert je om te gaan met weerstand. Je zult merken dat je na deze les vol energie en liefde de les uitloopt.

Houding en adem

Deze les gaat over bewegen en ademen vanuit gemak. Er worden veelal meditatieve houdingen en bewegingen aangeboden. Je wordt je bewust van je lichaam, je houding en adem. Hoe voelt een beweging of houding voor jou? Wat doet het met je adem?
In de houdingen (asana) gaan we op zoek naar ruimte. Want waar ruimte is kan het stromen. Door je bewust te worden van je loodlijn (de as van je lichaam) ga je bewegen vanuit gemak. Je activeert de spieren die ook bedoeld zijn om een bepaalde beweging of houding uit te voeren. Daardoor ga je ruimte en ontspanning geven aan spieren die juist ontspannen mogen zijn.

Een ander onderdeel van de les zijn ademtechnieken, pranayama genoemd. Soms zittend, maar vaker gebruiken we dekens, blokken of bolsters. Dit doen we om ons lichaam te ondersteunen in een houding (asana) zodat het vanuit volledige ontspanning kan ademen. De ademtechnieken zijn gericht op ontspanning en doorstroming.

Zwangerschapsyoga

Een heerlijke les met een dubbel aantal deelnemers: jij en jouw baby in je buik. Een warm welkom voor beiden. Het verschuiven van de aandacht, van buiten naar binnen. 
De yogahoudingen zijn veilig voor ieder trimester. Je kunt deelnemen wanneer jij daar behoefte aan hebt. Het gaat om voelen in plaats van doen. Stilstaan bij de sensaties van binnen en jouw manier van bewegen. Genieten van de fysieke in- en ontspanning. De ene les is rustiger opgebouwd dan de andere. Er is ruimte om bepaalde onderwerpen of oefeningen aan te vragen in de les.

Aerial Yoga

De Aerial yogalessen zijn een westerse speelse vorm van yoga. Tijdens deze lessen werk je met een doek. Het doek is een gereedschap waar je op kunt steunen om te balanceren, schommelen en zelfs om een veilige omgekeerde houding te kunnen oefenen. In deze lessen kan je werken aan je kracht, flexibiliteit en ontspanning van je lichaam en geest.

De Aerial Yoga die wij aanbieden is geschikt voor:

– het verdrijven van stijfheid in het lichaam (met name in de rug)
– om in een drukke periode tot rust te komen en bij te tanken
– het reduceren van stresshormonen
– als je moeite hebt om in slaap te komen

Poweryoga

Power Yoga is afgeleid van de Ashtanga Yoga vorm en is met name gericht op het fysieke aspect van yoga. Het is een krachtige en dynamische vorm waarbij een serie yoga houdingen, asana’s genoemd, achterelkaar worden uitgevoerd ondersteunt door de ademhaling. Door de variatie aan asana’s worden de spieren elke keer verrast en blijven in ontwikkeling. Power Yoga heeft naast fysieke ook zeker mentale, emotionele en spirituele effecten. Het wordt gezien als meditatie in beweging.