Post Partum Pilates

Wat is Post Partum Pilates?

Post Partum Pilates is voor vrouwen die een kind hebben gedragen of op een of andere manier bekken gerelateerde klachten hebben ontwikkelt. Het bekken van een vrouw is anders dan het bekken van een man. Omdat vrouwen gemaakt zijn om kinderen te krijgen is van nature het vrouwenbekken groter en de opening ruimer. Dit betekent dat onze spieren een zowel stabiele als flexibele bedding moeten bieden.

Veel vrouwen krijgen te horen dat ze slappe bekkenbodemspieren hebben. Zelf vind ik het een vervelende uitdrukking. Je bekken is een belangrijke basis van je lichaam. Als iemand anders of jijzelf dit slap noemt, doet dit ook wat voor je eigenwaarde.

Het zit allemaal ook wat ingewikkelder in elkaar dan slappe of sterke spieren. Als in je lichaam werkt als schakels samen in ketens. Als een schakel is gebroken heeft dit uitwerking op de keten.

Stevigheid in de bekkenbodem ontstaat al vanuit de voeten. Het regionaal versterken van bekkenbodemspieren heeft ook geen zin. Je zou dat kunnen vergelijken met een breiwerkje waarbij een paar steken veel te strak zijn aangetrokken. Dat beïnvloedt je hele breiwerkje. Zo zou je het ook kunnen zien met je bekkenbodem. Deze spieren zijn over het algemeen te gespannen en strak. Ga maar eens op een harde ontgrond springen, deze geeft niet mee. Spring je op een trampoline, daar veert de ondergrond wel mee. En dat is ook precies wat je bekkenbodem mag doen. Deze mag meeveren. BOUNCHY.

Je hebt in de Yoga het begrip Sukha (flexibel) en Sthira (sterk en krachtig). Dat is wat je bekkenbodem mag zijn. Je kun een bekkenbodem ook vergelijken met een brug: stevig, maar ook flexibel: een brug vangt trillingen op, natuurgeweld en beweegt mee. Toch biedt het de stevigheid om gewicht te dragen.

Dat is wat we gaan doen in deze lessen. Onze bekkenbodem weer bounchy maken, zodat kracht en flexibiliteit worden verenigd.

Je bent van harte welkom!

Marjet van der Linde

Voor wie is Post Partum Pilates?

 • vrouwen die een kind hebben gedragen (dat kan net na de bevalling zijn, maar ook 30 jaar na dato)
 • vrouwen met voetklachten
 • vrouwen met beenklachten
 • vrouwen met allerlei soorten bekkenklachten
 • baarmoeder, eierstokklachten
 • vrouwen die contact willen maken met bekken-, buik- en beenkracht
 • meer zelfvertrouwen ervaren vanuit bekken-, buik- en beenkracht, mentale kracht

Wanneer is Post Partum Pilates?

 • Pilates (post-partum, na de bevalling werken aan buik-, buik- en beenkracht) 16 mei 2019 19:30-20:30
 • Pilates (soft: o.a. prenatal & post-partum) 30 mei 2019 19:30-20:30
 • donderdag 13 juni GEEN postpartum Pilates om 19:30
 • Pilates (soft: o.a. prenatal & post-partum) 4 juli 2019 19:30-20:30
 • Pilates (soft: o.a. prenatal & post-partum) 18 juli 2019 19:30-20:30

Kan ik als zwangere ook mee doen aan de Post Partum Pilates?

Ja, dat kan!

Het belangrijkste waar we in de Postpartum Pilates lessen mee bezig zijn om weer een neutrale stabiliteit in de romp te creëren. Dit is voor zwangeren ook heel zinvol en zal er ook voor zorgen dat je minder rug, nek, schouder en weeklachten ontwikkelt. Hier en daar zullen we oefeningen aanpassen of iets anders aanbieden als de oefening niet geschikt is. De nadruk blijft op herstel na zwangerschap, maar voel je vrij om aan deze les deel te nemen als je zwanger bent. Steek je en passant ook al wat dingen op die je mee kan nemen in het dagelijks leven om je houding te verbeteren.

Kosten?

De post partum Pilates lessen hebben een regulier tarief: €11,50 voor een losse les, €51,50 voor een strippenkaart, abonnement geen extra kosten). Je kunt ook je strippenkaart of losse les pinnen bij Yoga You.