INFO over Yoga You in Zwolle ♥


12 goede redenen om lid te zijn van

Yoga You:

 1. geen inschrijfgeld
 2. gratis en altijd en overal toegang tot onze super bibliotheek van Yoga You ONLINE gegeven door je vertrouwde docenten
 3. zolang je lid bent kun je je credits gebruiken, deze gaan niet verloren.
 4. je zit niet eerst ergens een jaar aan vast, per maand opzegbaar
 5. oefen in een mooie fijne, lichte ruimte, beneden een gezellige ruime lounge, winkeltje, ruime kleedkamers met douches
 6. we zullen er alles aan doen om het jou naar je zin te maken, we zijn heel zuinig op onze leden
 7. je mag zelf weten wanneer je welke les volgt, dat betekent dat je niet vast zit aan een vast moment
 8. ben je er een week niet of langer, geen nood: de credits die je hebt opgespaard in de tijd kun je gewoon later gebruiken
 9. je krijgt les van een ervaren, gediplomeerde yogadocent
 10. veiligheid, vriendelijkheid en geborgenheid is bij ons belangrijk evenals bewegen en samenzijn in een niet-competitieve omgeving
 11. groot aanbod van verschillende lessen, er is voor iedereen wat wils
 12. 52 weken per jaar yoga en pilates, ook in de weekenden en vakanties

 

Welke les past bij mij?

HATHA YOGA
Hatha Yoga is een fysieke vorm van yoga en is ook de basis van alle fysieke vormen van yoga. De Hatha Yoga lessen hebben een gemiddelde lichamelijke intensiteit en zijn heel geschikt om mee te beginnen. In deze lessen staat het lichaam ruimte geven en stabiliseren centraal. Het stabiliseren van het lichaam is belangrijk zodat je niet hangt in bepaalde delen van het lichaam en dat de doorstroming optimaal is. Je leert technieken aan om veilig te bewegen. De adem en adembeweging is een rode draad in de lessen.

PILATES 

Pilates is ook heel geschikt om mee te beginnen. De Pilates lessen maken je sterker. Je ontwikkelt meer been, buik, en bekkenkracht. Daarnaast ben je in Pilates ook op zoek naar lengte in het lichaam. De Pilates lessen sculpturen als het ware het lichaam. Het regelmatig beoefenen van Pilates maakt het lichaam gestroomlijnd.

YIN YOGA, RESTORATIVE YOGA, WARME YIN, HERSTELLENDE YOGA & ONTSPANNINGS YOGA

De Yin lessen zijn rustig en herstellend. Net als de Ontspannings Yoga lessen. Deze lessen zijn heerlijk om te doen als je in een drukke periode zit waar je veel van je lichaam en geest vraagt. Deze lessen zijn er op gericht om de aandacht naar binnen de keren. Ook als je een blessure hebt , net een operatie bent ondergaan, een burn-out hebt etc. dan zijn deze lessen heel geschikt. Maar ook gewoon omdat het heel fijn is 🙂

FLOW YOGA/POWER YOGA/VINYASA YOGA

In deze lessen staat de zonnegroet centraal. Vanuit de zonnegroet worden er verschillende yoga asana’s uitgevoerd. Soms blijf je wat langer in een houding en soms ga je meteen weer door naar de volgende asana. Als je begint met yoga kunnen deze lessen pittig zijn, maar je zult merken dat dit na een paar lessen al weer anders voelt. Belangrijk in deze lessen in dat je je gewrichten in de gaten houdt. De warmte werkt diep in op de spieren. Waarschijnlijk ga je zweten, dit werkt reinigend op het lichaam. Deze vormen van Yoga zijn ook heel geschikt als je gewicht wil verliezen.

WARME YOGA, HOT YOGA

YIN – In de warme Yin lessen heb je de verdiepende werking van warmte (van infraroodpanelen). De warmte werkt heel aangenaam op spieren, pezen en bindweefsel.

HOT YOGA  – Hot Yoga is Hatha Yoga of een afgeleide daarvan in een warme ruimte. De warmte werkt diep in op de spieren. Waarschijnlijk ga je zweten, dit werkt reinigend op het lichaam. Hot Yoga is ook heel geschikt als je gewicht wil verliezen.

HOT PILATES – Pilates maar dan in een warme ruimte die verwarmd is door infrarood panelen. De warmte werkt diep in op de spieren. Waarschijnlijk ga je zweten, dit werkt reinigend op het lichaam. Hot Pilates is ook heel geschikt als je gewicht wil verliezen.

AERIAL YOGA

Bij Aerial Yoga maak je gebruik van een Aerial Yoga doek. Hierdoor zijn de oefeningen gewichtloos, alsof je in water beweegt.

Wat mag ik meenemen naar een eerste les?

Het is prettig om laagjes kleren aan te trekken. Op die manier kun je wat uit doen als het warm wordt en wat aantrekken als het wat killer aanvoelt. Houd er rekening mee dat je altijd afkoelt tijdens de rustige oefeningen & de Savasana (eindontspanning). Er zijn matten en dekentjes aanwezig en hulpmiddelen als kussens, blokken, riemen, kopstandbankjes etc. Een flesje water kan ook prettig zijn.

Hoe laat moet ik aanwezig zijn voor een les?

ongeveer 10 minuten voordat de les begint is de deur open.

Is er ruimte om je om te kleden?

kleedkamer dames yoga you zwolle

Ja er zijn ruime kleedkamers aanwezig met douches en toiletten.

Schoenen doe je uit bij binnenkomst, hiervoor zijn speciale kasten. Je kunt ook de schoenen bij binnenkomst uit doen en deze meenemen naar de kleedkamers.

 

Hoe zit het met eten voor een Yoga les?

Zorg ervoor dat je niet vlak voor de les een zware maaltijd nuttigt. Dit voelt niet fijn in het lichaam. Een kleine lichte maaltijd is ideaal.

yogamatten Yoga Design Lab Yoga You ZwolleHoe kom ik aan een goede mat?

Wij hebben verschillende matten in de verkoop, variërend van €20 tot €100. Onze basismat (€30) is van goede kwaliteit.  Deze matten hebben een eco keurmerk (ökötex 1) & ISO 9001. De matten zijn slipvrij, slijtvast en geschikt voor het zwaardere Yoga werk als Power Vinyasa Yoga. Ze zijn niet te dik, maar ook niet te dun. De matten zijn wasbaar in de wasmachine tot 40 graden (let op, droogtijd is lang aangezien ze vocht absorberend zijn).

Wanneer is er geen les bij Yoga You?

In principe is er elke dag les bij Yoga You. Er zijn een paar uitzonderingen. Graag vieren feestdagen met familie en vrienden en ook hechten we waarde aan het tijdig opladen van de batterijen. Er zal dan een aangepast rooster zijn. Dit zorgt ervoor dat we met veel plezier geïnspireerd lesgeven 🙂

Kan ik yoga artikelen aanschaffen bij Yoga You?

Yoga You heeft een winkeltje met verschillende yoga artikelen, zoals matten, blokken, meditatiekussens en bolsters, boeken, kleding (o.a. Manduka), beelden, sieraden, wierook, heilighout etc.

 • yogamatten vanaf €20
 • yogablokken vanaf €8, 
 • Yoga tassen vanaf €17,95
 • yogariemen vanaf €6,95

Waarom een eigen mat in het geval van lidmaatschap?

Dit is in verband met hygiene. Je eigen mat is prettig om op te bewegen, het is je eigen zweet, je eigen ruimte. Ondanks dat wij regelmatig onze matten wassen adviseren wij een eigen mat. Wij verkopen een zware kwaliteit Eco Yogamat (keurmerk ISO9001 & ökötex 1) met een lange levensduur, die geschikt is voor het zware werk, welke slijt- en slipvast is & ook nog gewassen kan worden in de wasmachine tot 40 graden. Vraag ernaar bij je docent. Tevens hebben we tassen om de yogamatten in te vervoeren.

Mag ik mijn auto op jullie terrein zetten?

Helaas, dit is niet mogelijk. De parkeerplaatsen die bovenaan zijn, zijn van het bedrijf wat op nummer 10 zit en zijn niet van ons. Even verderop (150 meter) is de parkeerplaats aan de Burgemeester van Roijensingel.

Waar kan ik parkeren?

Aan de Burgemeester van Roijensingel in Zwolle (tussen het pand van Yoga You en de stoplichten in heb je 190 parkeerplaatsen

 

Ik ga voor een langere periode weg, is het mogelijk om mijn abonnement op on-hold te plaatsen?

Hiervoor staat in de algemene voorwaarden het volgende:

 • Bevriezing van het lidmaatschap is mogelijk in geval van hoge uitzondering en kan alleen worden doorgevoerd in overleg en na goedkeuring van de administratie van Yoga You. Voor bevriezing geldt een opzegtermijn van minimaal één volledige kalendermaand voorafgaand aan een nieuwe maand. Dit houdt in dat een extra maand geïncasseerd wordt bij bevriezing. Wanneer het lidmaatschap weer wordt ontdooid, zal het lidmaatschapsgeld voor de eerste maand niet geïncasseerd worden. Aan bevriezing zijn administratiekosten van € 10 verbonden. Deze kosten gelden niet voor bevriezing in verband met zwangerschap. De administratiekosten worden geïnd via automatische incasso. Bevriezing geldt voor een vooraf overeengekomen periode van maximaal 6 maanden en ontdoet het lid niet van betalingsverplichting na de bevriezingsperiode. Bevriezing kan niet worden beschouwd als opzegging van het lidmaatschap, hiervoor dient men de opzegtermijn in acht te nemen.

Tijdens de on-hold periode is het niet mogelijk om gemiste lessen in te halen. Dit is echter wel weer mogelijk als het abonnement niet meer op on-hold staat.

Eigenlijk maak ik minder gebruik van mijn abonnement dan ik zou willen, wat kan ik doen?

Als je weet dat je de komende tijd ook niet frequenter gebruik gaat maken van je abonnement kun je abonnement te beëindigen en over te gaan op strippenkaarten of losse lessen. Opzeggen kan alleen via administratie@yogayou.eu Houd hierbij rekening met een maand opzegtermijn (gerekend vanaf de eerste van de maand). Mocht je toch weer vaker in de gelegenheid zijn, kun je altijd weer lid worden.

Ik heb veel gemiste lessen opgebouwd, kan ik deze zomaar inhalen?

Jazeker! Zolang je betalend lid van Yoga You mag je gemiste lessen inhalen. Let wel op: Bij het upgraden van een abonnement mag het lid de opgebouwde gemiste lessen meenemen en op een later tijdstip inhalen. Bij het downgraden van een abonnement vervalt het recht op het inhalen van de gemiste lessen die het lid in de voorafgaande periode heeft opgebouwd. Het lid begint opnieuw met het opbouwen van gemiste lessen op het moment dat de nieuwe abonnementsvorm ingaat. Als je geen lid meer bent van Yoga You is het niet mogelijk om gemiste lessen in te halen.

Hoe kan ik zien hoeveel lessen ik nog mag inhalen?

Als je inlogt zie je hoeveel credits je hebt. Een credit staat gelijk aan een les.

Ik ben te laat, kan ik de les nog in?

Natuurlijk hebben we het liefst dat iedereen op tijd komt, maar soms zit niet alles mee en ben je toch onverhoopt verlaat. Dat geeft niets. Kom rustig binnen, zonder veel geluid te maken. Neem dan de tijd om eerst op adem te komen.

Ik ben zwanger, kan ik deelnemen aan de Yogalessen en waar mag ik op letten?

Jazeker! Als je zwanger bent kun je alles blijven beoefenen wat je gewend bent. Wel mag je alles op een rustig tempo doen, met veel aandacht voor het stabiliseren van de dieper gelegen spieren. Het is niet nodig om je grenzen op te zoeken in deze periode, blijf binnen de marges.

Voorzichtig met torsies (draaiingen), houd deze klein. Zeker in het eerste trimester: voorzichtig met torsies waarbij je je als het ware uitwringt.

Als iets je tegenstaat of niet prettig aanvoelt is het advies: niet doen. Adem ruim en rustig door, naar je kindje toe.

Het vastzetten van de adem zoals in viloma pranayama of een reinigende pranayama als de vuuradem wordt afgeraden. Als je wat meer behoefte hebt aan rust, kies een keer een rustige Yogales zoals Yin/Restorative Yoga, Ontspannings Yoga. Zoek in de les de verbinding op met je kindje door je ogen zacht te maken.

Buitenyoga

Als er sprake is van Buiten Yoga (staat duidelijk op het rooster wanneer dit het geval is), gelden deze richtlijnen:

 • De verzamelplek van de buitenlessen: in Park de Wezenlanden, nabij de
  skatebaan.
 • De docent is 10 minuten van tevoren aanwezig is, ongeacht de weerssituatie.
 • Mocht er een spettertje vallen, dan gaat de les gewoon buiten door.
 • Bij slecht weer is de bovenzaal van Yoga You voor deze lessen beschikbaar.
 • We verzamelen altijd in het park en bij hevige regenval gaan we gezamenlijk naar de studio

Waarom is het belangrijk om water te drinken voor en na de les?

Zorg ervoor dat je lichaam goed gehydrateerd is voordat je start. Ook na de les water drinken is belangrijk. De oefeningen, ook al waren deze klein werken door op het afvoeren van afvalstoffen. Zeker in de wat pittige lessen of in de lessen waar veel torsies waren is het belangrijk om water te drinken na afloop. Klachten als daasheid, hoofdpijn, een zwaar gevoel kunnen er zijn als je niet genoeg water drinkt.

Bij alle Warme en Hot Yoga en Pilates lessen zorg je ervoor dat je goed gehydrateerd naar de les komt.

Waar kan ik goede yogamuziek vinden?

Kijk eens rond op www.spiritvoyage.com, hier kun je c.d’s aanschaffen, maar ook MP3 bestanden. Ook is een uurtje surfen op Itunes een aanrader, er is van alles te vinden en het leuke is dat je per nummer kan aanschaffen. Ook op de Facebook pagina en Instagram pagina van Yoga You staan video bestanden met muziek.

Kan ik in mijn menstruatieperiode ergens rekening mee houden?

Over het algemeen ben je tijdens je menstruatieperiode meer naar binnen gekeerd. Houd hier rekening mee in de soort Yoga die je uitkiest. Misschien is het een idee om deel te nemen aan de rustige Yogalessen? En als je aan de wat meer pittige yoga meedoet, doe het rustig aan. Vraag jezelf af of je bepaalde houdingen wil aannemen en pas sommige houdingen aan. Er wordt vanuit allerlei bronnen aangegeven dat het beter is om geen omgekeerde houdingen uit te voeren als bijvoorbeeld Sirsasnana (kopstand) wanneer je menstrueert. Een eenduidig antwoord wat betreft waarom je beter geen omgekeerde houdingen kan uitvoeren heb ik niet gevonden, het blijft altijd wat vaag. Bepaal hierin je eigen grenzen. Ik ben hier zelf wat makkelijker in, maar voor iedereen ligt dit weer verschillend. Zie ook: In een omgekeerde houding ‘hap’ ik lucht naar binnen, wat ik erg gênant vind, wat kan ik doen?

Ik heb vaak last van kramp in mijn voeten en benen, wat kan ik daar aan doen?

Vaak zie je dat men vooral last heeft van kramp in de benen en voeten als men net is gestart met deze manier van bewegen. Gewenning zorgt ervoor dat het vanzelf vermindert. Als je naar je voeding kijkt, zou het kunnen helpen om een banaan voor de les te eten of/en wat paranoten. Ook goed gehydrateerd zijn kan je helpen, goed water drinken kan je helpen, ook voor de les. Lekker warme sokken aantrekken en beenwarmers gebruiken kan ook fijn zijn.

Ik heb een blessure, kan ik wel naar yoga komen?

Jazeker! Wij houden hier rekening mee. Er zijn veel oefeningen die je wel kan doen, of op een andere manier. Geef altijd bij je docent aan als er sprake is van een blessure. Samen ga je opzoek naar de mogelijkheden.

 • lage onderrug: bewegen is juist goed, belasten niet. welke lessen zijn geschikt: Pilates/Yoga, Hatha Yoga, Juiste Houding oefenuur, Yoga voor herstel of Yin/Restorative Yoga. Wees voorzichtig in zijwaarts bewegingen en voorwaartse buigingen. Houd de bewegingen klein en zorg eerst voor stabilisatie, dan pas mobiliseren. We streven ernaar om de dieper gelegen spieren om de heupgordel de stabiliseren.
 • knieën: leg iets onder de knieën zodat de knieschijf er overheen valt, op die manier zijn de knieën minder belast. Is er helemaal geen belasting mogelijk op de knieën, dan zoeken we een soortgelijke houding of beweging op waarbij er geen belasting plaatsvindt. We streven ernaar om de spieren van het onderbeen en bovenbeen evenredig te stabiliseren.
 • schouders en nek: zorg ervoor dat welke houding je ook uitvoert: zoek naar ruimt en gemak in het nek schouder gebied. Houd het hoofd zoveel mogelijk in een neutrale positie, waarbij de nek in een lijn is met de wervelkolom. Geef ruimte aan de voorzijde van je lichaam zodat het hart/long gebied ruim blijft.
 • polsen: geen belasting op de polsen! Er zijn verschillende mogelijkheden om je armen neer te zetten, overleg dit met je docent. Als er weer wat meer belasting mogelijk is, kan het juiste gebruik van de spieren in de hand en de arm worden ingezet. In alle armbalans oefeningen maar ook houdingen als de Adho Mukha Svanasana (Down Dog) mag er nooit punt belasting worden gegeven op de polsen.

De lessen maken mij emotioneel, is dat normaal?

Ja, dit kan. Van tijd tot tijd heeft een ieder van ons wel deze momenten. Dat je meer gevoelig bent voor emoties. Vaak is er al van alles wat er speelt in je leven op dat moment. De Yoga en de sfeer van de Yoga maakt dat je hier meer voor open staat. Laat het over je heen komen. Als er tranen komen, laat ze gaan, we hebben zakdoekjes 😉 Het voordeel is dat je je daarna stukken lichter voelt. Het is een onderdeel van een verwerkingsproces, houd het niet tegen met een brok in je keel. je bent in een veilige ruimte. Soms kun je te maken krijgen met schaamte als je overmant wordt door emoties, stap daarover heen. Het helpt om te weten dat we allemaal deze processen doormaken.

Ik heb de laatste tijd veel last van mijn rug wat kan ik doen?

Stabiliseren, stabiliseren, stabiliseren!!! Kom eens naar de Pilates/Yoga of naar het Juiste Houding Oefenuur Hier leer je technieken waar je ook in het dagelijks leven mee aan de slag kan.

Als je net begint met Yoga en/of Pilates kan het ook zijn dat je rugklachten eerst gaan verergeren. Oefenen betekent dat je iets verandert. Je lichaam kan protesteren hiertegen. Het kan beurs voelen, alsof het een blauwe plek is, een zeurend ongemak. Dit betekent niet dat je iets verkeerd doet, dit betekent dat er iets verandert. Een scherpe, acute pijn is niet goed en dient ook altijd vermeden te worden.

In het geval van rugpijn: kom juist wel naar de les, maar doe elke oefening rustig en beheerst. Over het algemeen krijgen we teug van mensen met rug klachten dat ze zich na de les stukken beter voelen.

Meer wandelen helpt ook tegen rugklachten.

Ik heb last van mijn knieën, wat kan ik doen?

Als je op handen en knieën zit komt er druk op de knieën. Hoe voorkom je dit? Door je wreven en scheenbenen naar de grond te duwen. Dit ontlast de knieën en geeft stevigheid aan de buik. Dit kan ook in combinatie met een dekentje onder de knieën. Soms is het niet mogelijk om op de knieën te zitten. Geef dit aan bij je docent voor een alternatief.

Ik last van mijn nek en schouders, wat kan ik doen?

Houd dit gebied warm door bijvoorbeeld een shawl. Wees je bewust wat de stand van je hoofd is in het dagelijks leven. Ook hier zoek je loodlijn op zodat je ruimte geeft aan de nek en schouders. In het Juiste Houding oefenuur liggen we eigelijk altijd een tijdje op de rol. Liggen op de rol brengt de wervelkolom in een neutrale positie en is de ‘snelweg’ naar de loodlijn. Belangrijk hier is dat de kin en je voorhoofd paralel zijn met de rol, als het nodig is leg je iets onder het hoofd.

Door zit gedrag, zeker in combi met computer, tablet en telefoongebruik, schuiven we onze nekwervels naar voren zodat de kin en de neus veel te veel naar voren steken. Het helpt om het hart gebied wat op te tillen. Zo blijft het borstgebied breed en is er meer (adem)ruimte voor de vitale organen: hart en longen. ook verbeter je op die manier de doorstroming naar de hersenen.

Mentale stress kan zich ook vertalen naar nek-schouder klachten. In dat geval is het van belang om de stress hormonen te reduceren en rust te geven aan je centrale zenuwstelsel. Yin/Restorative Yoga is hier geschikt voor. Een warme kruik in de nek of een warme douche of bad kan ook wonderen doen. Wees lief voor jezelf.

Ik ben verre van slank, kan ik wel deelnemen aan de Yogalessen?

Jazeker! Yoga is voor iedereen! Hier en daar zul je beperkingen ervaren omdat je lichaam in de weg kan zitten. Er zijn hier genoeg oplossingen voor. Geef je buik de ruimte door in bijvoorbeeld de kindhouding je knieën verder uit elkaar te plaatsen. Ook kun je gebruik maken van onze props (yoga artikelen).

Ik heb last van winderigheid in de lessen, wat kan ik doen?

In de Yogales doen we allerlei houdingen die het lichaam ruimte bieden. Logisch is dan ook dat er gassen vrijkomen in het lichaam. Yoga werkt zuiverd op het lichaam, dus ook op dat vlak. Wat alleen onprettig is, is dat je niet allen bent, maar in groep. Zeker in onze cultuur is het ongepast om in gezelschap een wind te laten. Het wekt schaamte op bij de veroorzaker. Aan de andere kant is het ook niet gezond om de gassen vast te houden zodat ze weer terug schieten het lichaam in. Misschien lukt het om geruisloos wat te laten ontsnappen. Als je een gezond eetpatroon hebt zul je er qua geur weinig van merken. Het helpt om te weten dat ieder van ons hier mee kampt. Mocht het je dus een keer overkomen, laat je niet overmannen door schaamte, maar ga door alsof er niets aan de hand is.

In een omgekeerde houding ‘hap’ ik lucht naar binnen, wat ik erg gênant vind, wat kan ik doen?

Dit is een vrouwen-ding waar de een wel soms last van heeft en de ander niet. Het helpt als we het ten eerste als normaal beschouwen. Het kan ook afhankelijk kan zijn van je menstruatie cyclus. Tegen de tijd dat je gaat menstrueren is er minder stevigheid in het bekkenbodem gebied dan rond de tijd dat je ovuleert. In die zin is er zeker wat voor te zeggen om omgekeerde houdingen met meer beleid uit te voeren of te vermijden net voor of tijdens de menstruatie. Een trucje om mocht je wat lucht hebben gehapt er zo ongemerkt mogelijk van afkomen is hoesten: de lucht verdwijnt en het geluid van het hoesten maskeert de ‘schedebabbel’.

Ik zit momenteel in een drukke periode in mijn leven, wat kan ik doen in de Yoga les en in het dagelijks leven?

It is all about YIN & Restorative,…. Deze lessen bieden je rust en zorgen voor belangrijk herstelwerk in je lichaam. De oefeningen die we doen geven rust aan je lichaam en je geest en reduceren de stress hormonen in je lichaam. Zorg goed voor jezelf. Neem de tijd voor rituelen als je verzorging, aankleden, koken en eten. Ook overweeg om minder prikkels binnen te laten komen. Kijk eens een tijdje geen televisie, zet sociale media uit. Deze kleine aanpassingen kunnen zoveel meer rust geven. Een reactie hierop kan zijn is verveling en misschien zelfs een down gevoel. Accepteer dat gevoel, je leert jezelf een nieuwe modus aan.

Wij zouden graag een kindje willen krijgen, maar dat lukt niet, kan ik iets met Yoga hieraan doen?

Geef rust aan jezelf. Wees lief voor jezelf. Geef jezelf de ruimte. Yin/Restorative Yoga kan je hier bij helpen. Ontspanning kan er voor zorgen dat processen in je lichaam beter samenwerken. Ook is het een idee om de Kundalini Yoga te overwegen omdat dit doorwerkt op de endocriene klieren (hormonen). Zorg goed voor jezelf. Verzorg je lichaam met aandacht, liefdevol en met zorg. Glimlach veel. Maak je ogen zacht. Bied ruimte aan je buik, leg je handen er regelmatig op en nodig je kindje uit. Verwarm jezelf en je voedsel (yangiseer je voedsel: koken, stoven, grillen etc.). Zorg ook dat je voldoende goede vetten binnen krijgt. Als het lang duurt voordat jullie in verwachting raken, neem contact op met je huisarts. Misschien is er een medische reden. Mocht je de medische mallemolen in gaan, blijf op een liefdevolle wijze in contact met jezelf en je partner. Ook hebben velen baat gehad bij acupunctuur gericht op vruchtbaarheid.

Ik rook, drink en eet vlees, mag dat wel in de Yoga?

Het mooie van Yoga is: dat er geen oordeel is. Yoga is voor iedereen! Het is niet zo dat dit alleen geclaimd kan worden als je een veganistische levensstijl hebt en elke dag vroeg naar bed gaat. Waar Yoga om draait is bewustwording. Je zult merken dat er vanzelf bepaalde gewoontes in je leven gaan veranderen op het moment dat je in aanraking komt met Yoga. Je wordt je bewust wat de patronen zijn in je leven. In de Yoga onderzoek je jezelf, je leefwijze, je gedachten. Je ontdekt misschien patronen in je leven die telkens terugkeren en je belemmeren. Als je ergens afhankelijk van bent, het maakt niet uit wat dat is, zorgt dat ervoor dat je niet vrij bent. Aan de andere kant is het soms heerlijk om flink uit de ban te springen, om de boel de boel te laten. Om de dingen te doen die misschien niet zo ‘yogisch’ lijken. Om het leven niet zo serieus te nemen. Iedereen mag daar voor zich een weg in vinden. Er is geen goed of fout & elkaar veroordelen als slechte yogi is natuurlijk helemaal niet de bedoeling 😉 Als je niemand schaadt en je intentie zuiver en oprecht is, leef je vanuit liefde.

Ik merk dat ik heel competitief ben, hoe kan ik hier mee omgaan?

Sluit vaker je ogen zodat je de aandacht bij jezelf blijft. Voorkom het rondkijken in de ruimte naar hoe andere mensen in de houding zijn. In plaats daar van maak je je ogen zacht, glimlach je en keer je de aandacht naar binnen.

Ik ben heel stijf, kan ik wel aan Yoga doen?

Jazeker! Het is helemaal niet nodig om lenig te zijn om aan yoga te doen. Dit is een misvatting. Het is wel zo dat, door regelmatig Yoga en/of Pilates te beoefenen je lichaam minder stijf wordt.

Tekst: Marjet van der Linde©