Marjet van der Linde

Marjet van der Linde is eigenaar, oprichter en een van de docenten van Yoga You. Yoga You is begonnen in maart 2005 -toen nog onder de naam Papilion- later in 2008 werd dit Yoga You.

Marjet van der Linde: Mijn lessen typeren zich als rustig en krachtig. Ik besteed veel aandacht aan de opbouw van een houding en kijk heel precies wat ieder persoon nodig heeft. Iedereen is anders gebouwd, elk lichaam is anders. Dit betekent dat iedereen een persoonlijke vorm van Yoga heeft.

Vanaf 2003 verdiep ik mij in anatomie. Juist door deze kennis kan ik de Yoga persoonlijker maken. Ik vind het uitdagend om met ongemakken te werken bijvoorbeeld als iemand lage rugklachten heeft, schouder- en nekklachten, hypermobiliteit, herstellende is van een hernia of whiplash. Je kunt verbazingwekkend veel voor elkaar krijgen door simpelweg de spieren, die zorgen voor stabilisatie te versterken en spieren die gespannen zijn, waardoor er minder ruimte is in dat gebied leren ontspannen. Veiligheid staat bij mij hoog in het vaandel.

De dieper gelegen spieren (die stabiliteit en kracht geven) hebben een belangrijke functie en komen veelvuldig aan bod. Ik steek er veel tijd in om je aan te leren hoe je gebruik kan maken van deze spieren. Welke spieren je mag ontspannen en welke je juist mag activeren. Ook dit kan weer verschillen van persoon tot persoon.

Adem en adembeweging is de rode draad in elke les. De adem en adembeweging brengt je weer tot rust. Je leert technieken die je ook kan toepassen in het dagelijks leven. Bewustwording en controle over je adem en adembeweging zorgt ervoor dat jij ‘de menner van de wagen bent’ en dat niet je emoties met je aan de haal gaan.

Er wordt veel met yogaprops (yoga-artikelen, bijvoorbeeld blokken, riem, kussens, kopstandbankje etc)gewerkt. Dit zorgt ervoor dat elke oefening op maat kan worden gemaakt. Elk lichaam is verschillend en heeft wat anders nodig. De props zorgen een verdieping van de houding en bieden veiligheid.

RTEmagicC_IMG_0751_01.JPG1012879_749476941738243_3588422996728829172_n

Opleidingen:

Sinds mijn 16e ben ik geïnteresseerd in Yoga. Het begon in de boekenkast van mijn ouders en de bandjes van Dick de Ruiter die mijn vader had. Inmiddels zit ik in mijn 14e Yoga opleidingsjaar en daar blijft het niet bij want elke dag is observeren, leren en ontwikkelen. Ik streef ernaar om jaarlijks minimaal 1 opleiding of verdieping te volgen op het gebied van Yoga.

Vanaf 2005 geef ik met heel veel liefde en plezier yogalessen. Het begon klein, in Hasselt (OV) met drie mensen die naar de les kwamen en langzaam werden dat er steeds meer. In 2008 verhuisden we naar Zwolle waar Yoga You aan de Koestraat 24 werd geopend. Sinds 2007 sta ik geregistreerd als 500 RYT bij Vereniging van Yoga Docenten Nederland & bij de Europese Yoga Alliance & 200 YT bij de Yoga Alliance in de USA.

Intuitieve Ontwikkeling 1,2 & 3 bij Ria Suyderhoud  (1999-2000)

4-jarige Hatha Yogadocentenopleiding bij Samsara (600+ contacturen) Bilthoven. Samsara typeert zich door het diepe voelen van lichaam en geest. Het is een rustige, gebalanceerde, bijna therapeutische vorm van Hatha Yoga met veel respect voor eigen grenzen. De Meridianenleer en Chinese Tradionele Geneeskunde vond ik een zeer interessante vakken en deze elementen komen ook vaak terug in mijn lessen. De specialisatie die ik deed naast de Hatha opleiding bij Samsara was Zwangerschaps Yoga, hiervoor ontving ik in 2007 mijn diploma.

Ground Control Pilates bij Debbie Jenner 2008. Ook wel de klassieke vorm van Pilates genoemd. De combinatie Yoga en Pilates versterkt elkaar. Dit is duidelijk merkbaar aan de manier waarop de Pilates lessen van Yoga You worden gegeven. In die zin hebben de Pilates lessen een uniek karakter gekregen. Zeker na het volgen van de vele anatomie-, fysiologie-en pathologie klassen die ik heb gevolgd tijdens mijn opleiding in binnen-en buitenland.

Power Yoga opleiding heb ik afgerond in 2008 bij Tonnie Goes van Dasra Center in Montfoort (50 contacturen).

Yoga & Meditatie bij Florain Palzinsky (60 contacturen)van Simple Wisdom. Florian is 12 jaar Buddistische monnik geweest in Sri Lanka. Hij is opgeleid vanuit de traditie van BKS Iyengar door Aadil Palkhivala (India) en Nicky Knoff (Australia).

Shamballa Reiki

Critigal Alignment Yoga 2009 Privé les van Gert van Leeuwen marjet van der linde Yoga You

Iyengar Yoga  het eerste jaar gevolgt van de docenten opleiding aan het Iyengar Instituut in Amsterdam 2010/2011 (200 contacturen). Mijn leraren daar waren Clé Souren, Delilah King en Rembert Petrus. Iyengar Yoga typeert zich door de precisie waarmee men in de houdingen wordt begeleid. Er wordt veel aandacht besteed aan het uitlijnen van de houdingen. Eventueel wordt hierbij gebruik gemaakt van zogenaamde ‘props’ (hulpmiddelen) zodat de houding voor iedereen uitvoerbaar is en men zodoende op zijn of haar eigen niveau kan werken.

marjet van der linde yoga you zwolle

Yoga & Aplomb docentenopleiding bij Maartje van Hooft 2011/2012. Hier wordt de precisie van Iyengar gecombineerd met, op een milde manier met jezelf en je lichaam omgaan. Kracht en mildheid worden gebundeld. (120 contact uren).

Kundalini Yoga is sinds de zomer 2012 een grote rol gaan spelen in mijn eigen beoefening van yoga. Deze Kundalini invloeden (het gebruik van pranayama’s, klank en lichamelijke oefening) komen ook terug in de lessen. In 2013 zijn er ook Kundalini lessen op het rooster van Yoga You gekomen omdat ik deze prachtige, directe vorm van yoga niet meer kon ontkennen. Maya Fiennes is mijn inspiratie bron.

marjet van der linde Yoga You

Noord/West Europees Sjamanisme jaaropleiding  bij Linda Wormhoudt van Soulritual in Amsterdam bij centrum de Roos 2013 (60 contacturen).

Yin Yoga and Restoratie Yoga/Yang Yoga Yin/Yang Teacher training (2014 tot nu) Na een workshop van Simon Low te hebben gevolgd in november 2013 (14 contacturen) ben ik in februari 2014 ben ik naar Thailand gereisd om daar de 200 hour teacher training te volgen bij Simon Low. Dit was een intensieve maand waarin het serieus studeren was. Veel was voor mij herhaling, maar er zijn ook heel veel kwartjes gevallen. De manier waarop Simon lesgeeft spreekt mij enorm aan, het is vriendelijk, duidelijk en hij heeft net als ik een voorliefde voor anatomie en veilig bewegen. Hij en Eija Tervonen (ook verbonden aan de Yoga Academy) zullen de komende jaren mijn leraren zijn. Ik ben dankbaar dat ik bij hen mag leren.

Anatomy Intensive – Movement Patterns in Yoga – Helping the Body Heal  door Julie Gudmestad (schrijfster van Yoga Journal artikelen Anatomy of a Yogi) 30 contacturen.

Therapeutic Wisdom Teacher Training  door Doug Keller

Therapeutic and Alignment Iyengar Yoga door Carrie Owerko

Opleiding Mantra zang en Indiaans Harmonium door Gauranga Martien Honzalez

Samenwerking:

Werkt samen of heeft samengewerkt met: Landstede Zwolle, Gymnasium Celeanum Zwolle, Deltion Zwolle, Provincie Overijssel, Rabobank, ING Nederland, Achmea Zwolle, Fit Plaza Zwolle, Stichting Freya, Hotel Mooirivier Dalfsen, Hotel Blooming Bergen, osteopaat Hans Voerman.

Motto:

In beweging zijn, in beweging blijven. Er laten zijn wat is, elk moment opnieuw. Leven vanuit een glimlach. Altijd de student blijven, de nederige positie om vanuit daar te kunnen leren en ervaren. Elke ervaring is nieuw. Blijven leren, mijn hele leven lang.

Inspiratie:

Voor mij is de natuur mijn grootste inspiratie bron. Het komen en gaan van seizoenen staat symbool voor het leven. De cyclus die zich herhaalt in de natuur, herhaalt zich ook in onszelf en in onze levensfasen.

Al als jong kind heb ik de kracht van de glimlach ontdekt. Op het moment dat er zachtheid is in je gezicht, is er mildheid in jezelf en naar anderen, handel je vanuit rust.

Familie:

Mijn vader en moeder hebben mijn twee zusjes en mij een warme basis gegeven. Nog steeds zijn we graag samen en is er dagelijks contact. We beleven toppen en dalen en alles wat daar tussen zit met elkaar. Wat ik als heel prettig heb ervaren was dat mijn ouders niet te veel verwachtingen van ons hadden. Daarom heb ik het gevoel gehad me vrij te kunnen ontwikkelen. Die warmte en dat vertrouwen wil ik ook graag doorgeven naar mijn eigen gezin. Mijn man Herman en ik hebben twee dochters (1997, 2004) en twee zonen (1998, 2002) en twee Siamezen.

Van harte welkom om deel te nemen aan mijn lessen, workshops of weekenden!

Marjet van der Linde

YY_71