Kristja van der Holst

Zo lang als ik mij kan herinneren ervaar ik een diepgaande passie om mijzelf via het lichaam tot expressie te brengen. Ik houd van de subtiele sensatie, de blijheid en de levenszin die vrijkomt wanneer ik in beweging ben. Of beter gezegd, wanneer ik van binnenuit wordt bewogen. Beweging en expressie van mijn diepste wezen, essentie of ziel zie ik als onlosmakelijk met elkaar verbonden en zal in mijn leven ook altijd een belangrijke leidraad zijn. Als kind was ik, zoals de meesten van ons op jonge leeftijd, heel sensitief en diep verbonden met de spirituele dimensie en mijn eigen innerlijk weten. Expressie in muziek, dans, ballet en zang waren voor mij manieren om mijn sensitiviteit op een krachtige manier toe te eigenen en te belichamen. Het gaf me letterlijk handen en voeten in de aarde.

Tijdens mijn studie Nederlands in Amsterdam raakte ik dat contact kwijt. Teveel uren met mijn hoofd in de boeken en te weinig lichaamsbeweging.  Als tegenwicht naast mijn studie begon ik met het geven van aerobics en dans lessen op een sportschool en volgde de Bodybalance teacher training van Less Mills. In de Bodybalance werd mijn liefde gewekt voor universele bewegingsvormen die body en mind integreren zoals Tai Chi, Chi Gong, yoga en martial arts. Later volgde ik nog de opleiding Danstherapie aan het conservatorium in Enschede.

Toen ik tijdens een sabbatical naar Thailand reisde kwam ik voor het eerst in aanraking met Vipassana, een tak van meditatie beoefening uit de Boeddhistische leer waar ook de huidige vorm van Mindfulness op is gebaseerd. Ik had nog nooit bewust iets van meditatie ervaren maar na een week feesten tijdens de beruchte fullmoon party op Ko Phangan verlangde ik enorm naar het vooruitzicht van tien dagen stilte. Dat was voor mij een moment van thuiskomen in mezelf alsof alle puzzle stukjes van mijn leven samenvielen. En ik kon me niets mooiers voorstellen dan het geschenk van de stilte te delen met anderen.

In 2003 leerde ik Tijn kennen. We hadden elkaar al een aantal jaar daarvoor in India ontmoet binnen de headquarters van de Brahma Kumaris, Raja Yoga Academie in Mount Abu waar we beiden student/leraar waren. Tijn was zich in deze periode net als ik aan het losmaken van de soms strenge structuren binnen de organisatie en we zochten allebei naar een manier om spiritualiteit  toegankelijk te maken voor de meer vrij denkende, westerse mens.

Onder de naam, Kris & Tijn Touber organiseerden en begeleidden we Yoga en Stilte Retraites, Stilte Concerten, Meditatie Events en intieme huiskamer concerten, workshops en lezingen. We schreven artikelen voor Happinez over aanverwante onderwerpen en Tijn schreef boeken over spiritualiteit. Tijdens een yogales in een Stilte Retraite vroeg een deelnemer mij hoe ze het fijne gevoel van die week zou kunnen vasthouden. Spontaan reageerde ik met; stel je huiskamer open en nodig je buren en vrienden uit om samen te mediteren! En zo ontstond het idee voor het project Stadsverlichting, verander de wereld vanuit je huiskamer. Een project waar nu 1013 huiskamers aan deelnemen en waar mensen maandelijks hun huiskamer openstellen om samen te mediteren.

Ook al was dit een zeer inspirerende tijd en heb ik heel veel prachtige mensen in onze huiskamer en tijdens interviews mogen ontmoeten er kwam een fase waarin ik voelde dat ik alles wat ik van andere autoriteiten geleerd had moest loslaten om weer terug te keren bij de onschuld, eenvoud en eigen wijsheid van mijn innerlijk kind. In 2016 werd mijn zoontje Dain geboren en in het proces naar het moederschap nam ik de tijd om mijn eigen kind kwetsuren onder ogen te komen, te omarmen en te integreren. En dat heeft veel gevolgen gehad op de manier waarop ik nu les geef.

In de yogalessen die ik met name in het westen volgde miste ik vaak een stukje emotionele en spirituele verdieping of eigenheid. Voor mij betekend yoga verbinding. Verbinding met wie je in het diepste van je wezen bent. Yoga asana’s staan in mijn lessen in dienst om de weg naar meditatie voor te bereiden. Ze scheppen de conditie om je dusdanig veilig te voelen in je lichaam dat je hart zich kan openen voor alles wat zich aandient. Niets wordt daarin buitengesloten.

 In het pad naar verlichting wordt vaak een geromantiseerd beeld geschetst van een verhoogde staat van bewustzijn waarin je onkwetsbaar bent. Dat idee heb ik eigenlijk nooit als liefdevol ervaren. Ik denk ook dat dit voortkomt uit een dominante mannelijke interpretatie van spiritualiteit die zich verheft boven het menselijke en de materie. In deze tijd zie je dat deze vorm meer en meer in balans wordt gebracht door een meer vrouwelijke interpretatie waarin bewustzijn geboren wordt vanuit het donker, de moederschoot, de materie (van het woord mater, wat moeder betekend) als gelijkwaardig aan het mannelijke aspect binnen onszelf. Hier vloeit ook het symbool van de lotus uit voort die open bloeit met de wortels diep verzonken in de modder van moeder aarde.

In mijn lessen nodig ik je uit om vanuit zachtheid en compassie toe te bewegen naar oncomfortabele gevoelens en sensaties in het lichaam. Om te kunnen zeggen; Ik ben er voor je en ik omarm je zoals je bent. In dat proces leer je om begrip te krijgen voor de overleving strategieën die je ooit als kind in het leven hebt geroepen in een periode van grote emotionele onveiligheid. In ons volwassen leven kun je daar last van krijgen en ga je zien dat deze patronen zich herhalen tot het moment dat je als liefdevolle volwassene je eigen kwetsuur kunt omarmen en het ego kan integreren in jouw compassievolle hart. Dat is het begin van spirituele volwassenheid. Maar ook het begin van een leven dat werkelijk van jou is, waarin je de regie in eigen hand neemt en je creativiteit moeiteloos en magisch kan stromen.

Mijn dans achtergrond is ook zichtbaar in mijn lessen. Ik houd van de schoonheid beleving die voortkomt uit een flow van oefeningen die in een rustig tempo in elkaar overlopen. Wanneer we liefdevolle aandacht of mindfulness in de beweging brengen maken we contact met de vloeibaarheid en stroom van ons energetisch lichaam. We oefenen in geduld zodat we ook in het dagelijks leven trouw kunnen blijven aan ons natuurlijke ritme en innerlijke impuls, zonder te pushen en zonder dwang. Alleen jij weet wat goed voor jou is en ik leid je graag naar een diep vertrouwen in je eigen ingevingen en de intelligentie van je lichaam.

Ik put uit verschillende yoga disciplines zoals de Chinese healing Tao waar ik jarenlang lessen in heb gevold bij mijn goede vriendin Ilona Botterweg, leerling van Mantak Chia. Maar ook de kundalini yoga heeft mij enorm geïnspireerd waarin ik student was bij Anil Sethi van Unlimited health in Amsterdam. Voor mij werken al deze verschillende benaderingen aanvullend en ik deins er niet voor terug om ze te combineren. Ik streef in mijn les naar een goede balans tussen yin en yang, inspannend en ontspannend, van energie en vuur opwekkend naar verkoelend en kalmerend, van kracht en stabiliteit naar overgave. Last but not least is veiligheid en een zorgvuldige uitleg en opbouw van de oefening mijn uitgangspunt en probeer ik een warme en veilige bedding te creëren waarin al je vragen, uitdagingen en feedback worden gehoord. Ik hoop je snel een keer te ontmoeten. Namaste!

Kristja van der Holst docent Yoga You Zwolle