Herma Jonker-Smith

15 jaar geleden kocht ik een boekje met een dvd over Yoga.
Regelmatig deed ik de oefeningen thuis op de mat.
Zoals het met veel dingen gaat, bleef het boekje en de dvd steeds vaker in de kast.
Ik heb veel problemen gehad met mijn bekken en onderrug. Na bezoeken bij sportartsen, fysiotherapeuten en osteopaten kreeg ik het advies: krachttraining! De rest van mijn leven zo veel mogelijk mijn spieren sterken en mijn core bikkelhard maken en houden. Natuurlijk bleven de problemen zich voor doen. Elk jaar wel een keer spit, of ik kon mijn knie ineens niet meer buigen en allemaal van die bijzondere dingen.

In 2019 besloten wij te verhuizen vanuit Bennekom naar de noordzijde van de Veluwe. Een heerlijke plek in het bos. Bij dit nieuwe plekje hoorde naast een nieuwe baan in het onderwijs ook een andere uitdaging, de yogadocentenopleiding. Inmiddels volgde ik op de sportschool elke week een vinyasa yogales. En wat deed iedereen dat toch knap. Ik keek mijn ogen uit. Natuurlijk heb ik later geleerd dat je juist je ego loslaat en naar binnen keert en met jezelf bezig bent.

Eenmaal verhuisd ben ik in 2019 met de yang yoga docenten opleiding bij Sanayou yoga in Zwolle begonnen. Dat was een geweldige eyeopener.
Inmiddels was ik gestopt met de krachtsport en echt waar, ik viel niet uit elkaar.
Na de yang yoga/ vinyasa opleiding heb ik de Critical alignement/restorative yoga opleiding gedaan, hier kijk je naar de botstructuur maar vooral naar wat wel en niet haalbaar voor je botten. Ook kijk je naar hoe je lichaam op een gezonde manier een houding kan aannemen.
Dit was een geweldige eye opener. Nadat ik een treetje teveel nam van een trapje en het in mijn rug voelde schieten, ben ik met mijn inmiddels opgedane kennis op een onderrugrol gaan liggen en de dag daarna had ik nergens meer last van. Hoe geweldig is dat als je met deze kennis jezelf en andere mensen kan helpen.

Zoveel viel op zijn plek. Natuurlijk heb ik af en toe nog wel eens hier en daar een pijntje, maar met de kennis die ik nu heb (of het nu op fysiek of op energetisch niveau is) kijk en handel ik er heel anders naar.

Daarna ben ik met de yin yoga opleiding gestart. Wat heerlijk om ook op dit niveau mensen te mogen helpen. Doordat je nu vanuit zachtheid, zonder gebruik van spieren ongeveer 5 minuten in een houding zit, de houding wordt, breng je rek aan op het bindweefsel, waardoor het bindweefsel kan smelten en de meridianen weer volop kunnen stromen en je daardoor emoties die vast zitten los kunt laten.
Op mijn verlanglijstje staat eerst de ashtanga opleiding. Daarna de elementenleer behorende bij de yin yoga. Er is nog zoveel moois te leren en ontdekken.


Kom gerust tijdens mij lessen ervaren, zowel yin als tijdens de yoga / pilatesles.
Tot snel 🙏🏼🧘🏼‍♀️