Dirkje Visser

dirkje visser yoga you zwolle

Ik geef zowel meer actieve, spierversterkende (yang) yogalessen als rustiger, op het stretchen van spieren en bindweefsel gerichte, (yin) yogalessen. Ook combineer ik beide elementen. In al mijn yogalessen staan mindful bewegen en bewust zijn van de ademhaling en van innerlijke gewaarwordingen centraal.

Ik bouw mijn lessen zorgvuldig op en bij veel houdingen geef ik je diverse opties. Daardoor kun je altijd meedoen op een manier die op dit moment bij jouw lichaam past en je eigen mogelijkheden en grenzen onderzoeken. Ervaren en waarnemen wat een houding en de beweging met je doen zijn het uitgangspunt, niet de uiterlijke vorm van de houdingen.

Mijn Yogapad

In mijn vrije tijd heb ik altijd veel aandacht gehad voor fysieke expressie en actief (buiten) zijn. Ik heb geturnd, moderne dans gedaan en volgde af en toe dansimprovisatieworkhops. Ik houd van wandelen, fietsen en buiten zijn. Yoga deed ik ook eigenlijk altijd al, maar niet structureel. Ik volgde af en toe een yogales, ging voor een week Sivananda yoga naar Oostenrijk en toen ik drie maanden stageliep in India, deed ik ’s ochtends vroeg yoga op het dak van het guesthouse onder begeleiding van een Indiase leraar. Ook in de dans(improvisatie)lessen komen aspecten van yoga terug.
In 2013 besloot ik de yoga structureler op te pakken. Ik ben de opleiding tot Vinyasa Teacher Trainer gaan doen bij Yoga Garden in Amsterdam (200+). Johan Noorloos, Anat Geiger en Marcel van de Vis Heil waren mijn (hoofd)docenten. Meteen na de opleiding mocht ik gaan lesgeven bij YogaYou. Regelmatig met yoga bezig zijn en lesgeven in yoga doen me goed. Daarom ben ik in 2014 met het tweede jaar van de Teacher Training Vinyasa Yoga begonnen, nu bij De Nieuwe Yoga School in Amsterdam. Ik heb veel inspiratie en kennis opgedaan van o.a. Johan Noorloos, Léah Kline, Daphne Koken, Simon Rowe en Tijn Touber. In april 2015 heb ik dit tweede jaar (200+) afgerond.
Eind 2017 kwamen restorative en yin yoga op mijn pad. Mijn beoefening van mindfulness krijgt een plek in deze vormen van yoga. In de zomer van 2018 heb ik een Yin Yoga Teacher Training (100 uur) gedaan. Opnieuw bij Yoga Garden, o.l.v. Anat Geiger en Marcel van de Vis Heil. Beide frequente studenten (en Anat ook assistent) van Paul en Suzee Grilley en geïnspireerd door de (wetenschappelijke) inzichten van Bernie Clark.
Ik blijf lessen en workshops in diverse vormen van yoga volgen om me breed te blijven ontwikkelen en dit door te kunnen geven in mijn lessen.

Naast yogadocent ben ik docent Pedagogiek bij de AD-opleiding Pedagogisch Educatief Professional. Mijn passie voor pedagogiek deel ik ook graag met collega’s in het buitenland. Ik geef regelmatig trainingen in Nepal en in 2016-2017 ben ik een jaar naar Rwanda geweest. Sinds augustus 2021 mag ik ook moeder zijn. Daardoor zullen de trainingen in het buitenland en het zelf volgen van yogaworkshops de komende tijd op een wat langer pitje staan. Ik kan mij echter geen mooier inspiratiebron wensen dan het observeren van haar motorische ontwikkeling en de manier waarop onze kleine meid mij vraagt ‘in het moment’ te zijn.

In yoga komt heel veel samen voor mij. De yogafilosofie bevestigt me in hoe ik het leven ervaar en geeft woorden aan wat me zo trekt in een land als Nepal en ook in de pedagogiek. De fysieke practices maken me energiek, krachtig en flexibel. In de Vinyasa yoga ervaar ik de flow zoals ik deze ook in de dans kan ervaren en daarmee biedt het me een tegenwicht voor mijn sterk analyserende hoofd. De meditatie en de bewuste aandacht voor de houdingen en de ademhaling brengen mijn aandacht van buiten naar binnen en helpen me mijn fysieke en emotionele kracht en weerstanden gewaar te worden. Mijn ervaring is dat wat ik ‘op de mat’ tegenkom en ontwikkel ook kan toepassen in mijn dagelijks leven/werk. Yoga geeft me energie, een gevoel van verbinding en vrijheid en innerlijke rust. En dat deel ik graag met je!

zonnegroet workshop yoga you