Dirkje Visser

De yogastijl waarin ik mijn lessen geef is bekend onder de namen Asthanga Vinyasa, Vinyasa Flow, Freestyle Vinyasa of Poweryoga. Vinyasa’s zijn een serie houdingen (vaak (een deel van) de voor veel mensen bekende ‘zonnegroeten’) die op een vloeiende manier statische yogahoudingen (asana’s) aan elkaar verbinden. Deze serie kan een flow van energie genereren.
‘Freestyle’ geeft aan dat de lessen nooit precies hetzelfde zijn. De ene keer is de les meer gericht op kracht, een volgende les is er meer aandacht voor bijvoorbeeld het openen van de schouders en het borstgebied. Bij veel houdingen geef ik je verschillende opties. Daardoor kun je altijd op je eigen niveau meedoen en je eigen mogelijkheden en grenzen onderzoeken. Door de vinyasa’s tussendoor te doen, train je altijd het hele lichaam. Vinyasa’s helpen ook om een vorige houding achter je te laten en de beweging (weer) met de ademhaling te verbinden. Regelmatig worden (delen van) de lessen ondersteund met muziek. Het bewust inzetten van de ademhaling, mindfulness/meditatie en een eindontspanning zijn een vast onderdeel van iedere les.

Mijn weg naar en in yoga

In mijn dagelijkse werk houd ik me vooral bezig met onderwijs en pedagogiek. Na o.a. een Pabo-opleiding en een opleiding tot Onderwijspedagoog, werk ik nu als docent Pedagogiek op de Pabo. Behalve in Nederland, deel ik mijn kennis ook met leraren in Nepal, een land waar ik me sterk mee verbonden voel.
In mijn vrije tijd heb ik altijd veel aandacht gehad voor fysieke expressie en actief (buiten) zijn. Ik heb geturnd, moderne dans gedaan en volg af en toe dansimprovisatieworkhops. Ik houd van wandelen, fietsen en buiten zijn. Yoga deed ik ook eigenlijk altijd al, maar niet structureel. Ik volgde af en toe een yogales, ging voor een week Sivananda yoga naar Oostenrijk en toen ik drie maanden stage liep in India, deed ik ’s ochtends vroeg yoga op het dak van het guesthouse onder begeleiding van een Indiase leraar. Ook in de dans(improvisatie)lessen komen aspecten van yoga terug. 
In 2013 besloot ik de yoga structureler op te pakken. Ik ben de opleiding tot Vinyasa Teacher Trainer gaan doen bij Yoga Garden in Amsterdam (200+). Regelmatig met yoga bezig zijn en lesgeven in yoga bevallen me heel goed. Daarom ben ik in 2014 met het tweede jaar van de Teacher Training Vinyasa begonnen, nu bij De Nieuwe Yoga School in Amsterdam. In april 2015 heb ik dit tweede jaar (200+) afgerond. Nu volg ik regelmatig lessen en workshops in diverse andere vormen van yoga om me breed te blijven ontwikkelen en variatie in mijn lessen te houden.

In (vinyasa) yoga komt heel veel samen voor mij. De yogafilosofie bevestigt me in hoe ik het leven ervaar en geeft woorden aan wat me zo trekt in een land als Nepal en ook in de pedagogiek. De fysieke practices maken me energiek, krachtig en flexibel. De meditatie en de bewuste aandacht voor de houdingen en de ademhaling brengen mijn aandacht van buiten naar binnen en helpen me mijn fysieke en emotionele kracht en weerstanden gewaar te worden. In de Vinyasa yoga ervaar ik de flow zoals ik deze ook in de dans kan ervaren en daarmee biedt het me een tegenwicht voor mijn sterk analyserende hoofd. 
Mijn ervaring is dat wat ik ‘op de mat’ tegenkom en ontwikkel ook kan toepassen in mijn dagelijks leven/werk. Yoga geeft me energie, een gevoel van verbinding en vrijheid en innerlijke rust. En dat deel ik graag met je!

zonnegroet workshop yoga you

dirkje visser yoga you zwolle