Day Retreat ‘Verstilling’

Day Retreat ‘Verstilling’

Vipassana Meditatie en Yin/Restorative Yoga

Kaarten

 

 

Eéndaagse stilte retraite met Vipassana-Meditatie door Gerjan Schoemaker en Yin/Restorative Yoga door Tamara van Well

Zondag 26 juni 2022 – bij YogaYou in Zwolle

“In stilte ontstaat er ruimte om te mogen zijn.”

Deze eendaagse stilte retraite is gericht op het komen tot diepe rust en ontspanning door middel van herstellende yoga-houdingen, pranayama oefeningen, gerichte aandacht voor de adem en het openstellen als vriendelijke waarnemer voor de stroom van gebeurtenissen, o.a. sensaties, gedachten, gevoelens. 

De Yin/Restorative houdingen nodigen uit om diep te mogen rusten. Door het lichaam te ondersteunen met props (bijv. dekens, blokken en kussens) ontstaat er ruimte voor het proces van volledige overgave, ontspanning en herstel. 

Om de houdingen het werk te laten doen, worden de houdingen zo’n 5-10 minuten aangehouden. Deze yoga vorm is een uitnodiging om te mogen ‘zijn’, niets te hoeven, niet te moeten, maar te mogen ‘zijn’ daar waar je bent, vriendelijk aanwezig met alles wat zich aandient. 

Daarbij is de vipassana-meditatie gericht op het ontwikkelen van verdiepend inzicht: inzicht in wat stress en lijden veroorzaakt en vermindert, inzicht in de werking en mechanismes van onze mind en inzicht in ‘hoe de dingen werkelijk zijn’.

Tijdens de zitmeditaties gedurende de dag starten we met concentratie-meditatie, wat na de Dhamma-lezing over gaat in vipassana-meditatie. Er is hiervoor, zowel als voor de yoga, geen ervaring nodig. De instructies voor de concentratie-meditatie worden aan het begin van de dag gegeven in de vorm van een geleide meditatie. Tijdens de Dhamma-lezing wordt er uitgebreid ingegaan op vipassana-meditatie, hoe je omgaat met wat je tegenkomt in de meditatie en hoe je dit toepast in het dagelijks leven. 

De retraite is voor deelnemers volledig in stilte. De begeleiders geven instructies en naarmate de dag vordert worden daarbij steeds minder woorden gebruikt. Met behulp van de oefeningen komen we zo steeds verder tot verstilling.

Tussen de middag is er een verzorgde, veganistische lunch waarbij je wordt uitgenodigd tot ‘eten met aandacht’. 

Kosten Day Retreat

De kosten voor deze Dag Retraite zijn €95,- per persoon. 

Dit is inclusief thee en veganistische lunch.
(Houd er rekening mee dat bij annulering na aanmelding er kosten in rekening worden gebracht).

Tijdens het aanmelden kan bij extra notities eventuele blessures, psychische/fysieke klachten en dieetwensen worden vermeld. 

Kaarten

PROGRAMMA 

09.30-17.30

09.30 WELKOM + CONCENTRATIE MEDITATIE (instructies in geleide meditatie)

10.00 YIN/RESTORATIVE YOGA + PRANAYAMA

11.15 CONCENTRATIE MEDITATIE

11.45 ~korte pauze~

12.00 DHAMMALEZING + INSTRUCTIES VIPASSANA MEDITATIE + MEDITATIE

13.00-14.00 LUNCH

14.00 VIPASSANA (kort ingeleid) 

14.45 YIN/RESTORATIVE YOGA

15.45 PRANAYAMA

16.00 VIPASSANA 

16.30 METTA MEDITATIE

17.00 THEE + RUIMTE VOOR VRAGEN