Ben je nieuw bij Yoga You?

aerial yoga yoga you zwolle

 

Allereerst welkom!

Je gaat beginnen met je eerste Yoga of Pilates les bij Yoga You: leuk!  Misschien heb je al op het rooster gekeken om te kijken wanneer de lessen zijn en wat voor lessen er allemaal zijn. Hieronder helpen we je wegwijs om te beginnen met Yoga of Pilates bij Yoga You in Zwolle, in het kiezen van een les en hoe het werkt in de studio. 


Welke les is geschikt als je nog nooit aan Yoga en/of Pilates hebt gedaan?

Boven in het rooster vind je filters. Een van die filters is: nieuw bij Yoga You. Als je die filter aanklikt zie je welke lessen geschikt zijn om mee te beginnen.

Dat zijn er best veel. Je zou kunnen zeggen dat al onze lessen geschikt zijn om mee te beginnen. Dit komt omdat in al onze lessen veiligheid voorop staat.


Welke les past bij mij?

Dat weet je door het uit te proberen. Waarschijnlijk heb je al een voorkeur als je naar het aanbod kijkt. Probeer de lessen die je aanspreken uit. Probeer verschillende docenten uit. Wissel lessen die wat lichamelijk pittig zijn met lessen die juist wat rustiger zijn.

HATHA YOGA
Hatha Yoga is een fysieke vorm van yoga en is ook de basis van alle fysieke vormen van yoga. De Hatha Yoga lessen hebben een gemiddelde lichamelijke intensiteit en zijn heel geschikt om mee te beginnen. In deze lessen staat het lichaam ruimte geven en stabiliseren centraal. Het stabiliseren van het lichaam is belangrijk zodat je niet hangt in bepaalde delen van het lichaam en dat de doorstroming optimaal is. Je leert technieken aan om veilig te bewegen. De adem en adembeweging is een rode draad in de lessen.

PILATES 

Pilates is ook heel geschikt om mee te beginnen. De Pilates lessen maken je sterker. Je ontwikkelt meer been, buik, en bekkenkracht. Daarnaast ben je in Pilates ook op zoek naar lengte in het lichaam. De Pilates lessen sculpturen als het ware het lichaam. Het regelmatig beoefenen van Pilates maakt het lichaam gestroomlijnd.

YIN YOGA, RESTORATIVE YOGA, WARME YIN, HERSTELLENDE YOGA & ONTSPANNINGS YOGA

De Yin lessen zijn rustig en herstellend. Net als de Ontspannings Yoga lessen. Deze lessen zijn heerlijk om te doen als je in een drukke periode zit waar je veel van je lichaam en geest vraagt. Deze lessen zijn er op gericht om de aandacht naar binnen de keren. Ook als je een blessure hebt , net een operatie bent ondergaan, een burn-out hebt etc. dan zijn deze lessen heel geschikt. Maar ook gewoon omdat het heel fijn is 🙂

FLOW YOGA/POWER YOGA/VINYASA YOGA

In deze lessen staat de zonnegroet centraal. Vanuit de zonnegroet worden er verschillende yoga asana’s uitgevoerd. Soms blijf je wat langer in een houding en soms ga je meteen weer door naar de volgende asana. Als je begint met yoga kunnen deze lessen pittig zijn, maar je zult merken dat dit na een paar lessen al weer anders voelt. Belangrijk in deze lessen in dat je je gewrichten in de gaten houdt. De warmte werkt diep in op de spieren. Waarschijnlijk ga je zweten, dit werkt reinigend op het lichaam. Deze vormen van Yoga zijn ook heel geschikt als je gewicht wil verliezen.

WARME YOGA, HOT YOGA

YIN – In de warme Yin lessen heb je de verdiepende werking van warmte (van infraroodpanelen). De warmte werkt heel aangenaam op spieren, pezen en bindweefsel.

HOT YOGA  – Hot Yoga is Hatha Yoga of een afgeleide daarvan in een warme ruimte. De warmte werkt diep in op de spieren. Waarschijnlijk ga je zweten, dit werkt reinigend op het lichaam. Hot Yoga is ook heel geschikt als je gewicht wil verliezen.

HOT PILATES – Pilates maar dan in een warme ruimte die verwarmd is door infrarood panelen. De warmte werkt diep in op de spieren. Waarschijnlijk ga je zweten, dit werkt reinigend op het lichaam. Hot Pilates is ook heel geschikt als je gewicht wil verliezen.

AERIAL YOGA

Bij Aerial Yoga maak je gebruik van een Aerial Yoga doek. Hierdoor zijn de oefeningen gewichtloos, alsof je in water beweegt.


Waarom zijn er geen levels of beginner en gevorderden lessen?

Dit doen we heel bewust. Je kunt namelijk niet goed of slecht in Yoga of Pilates zijn, je doet het gewoon. De ene houding is voor de een uitdagend terwijl de andere houding juist weer voor de ander uitdagend is. Ieder lichaam is anders.

Waar het om gaat is dat je niet zoveel mogelijk je best doet om in een houding te komen, maar dat je gevoelig wordt voor de grenzen van je lichaam en geest. Soms betekent dit dat je een stapje verder gaat en soms betekent dit dat je een stap terug neemt. Yoga en Pilates gaat over het bieden van een basis en vanuit daar ga je de mogelijkheden ontdekken.

Vaak betekent dat een stap terug doen. Om vanuit daar te gaan ontdekken wat er mogelijk is.

Het gaat hier niet om snel. Of om hoe het er uit ziet. Het gaat erom dat je lichaam in balans komt en daardoor een optimale doorstroming heeft.


Geef jezelf de tijd

In de eerste les hoor je waarschijnlijk veel nieuwe dingen. Vaak wordt dit als overweldigend ervaren.

Ons advies is: “Luister alleen naar de informatie die je oppakt, de rest laat weer gaan.”

Je zult merken dat je elke les weer andere dingen hoort. Of bepaalde aanwijzingen die je de vorige les niet begreep, snap je ineens de bedoeling van: Aaaah, wordt er bedoelt. Er valt dan als het ware een kwartje. En dat gebeurd gestaag. Je bent aan het oefenen en elke keer dat je oefent is anders: jij bent anders (je emoties zijn elk moment anders), de dag is anders (temperatuur, jaargetijde, etc), je lichaam is anders (blessures, hormonen etc.).

En nog steeds, ook bij de docenten die al langer dan 20 jaar in opleiding zijn, vallen er zo nu en dan kwartje: Aaaah, zoooo!


Van elke docent en elke les leer je wat

Met de ene docent heb je meer dan met de ander. Dat kan aan de stem liggen, aan de bewoording, aan de uitstraling etc. Toch zul je merken dat je van elke les en van elke docent iets opsteekt.

Zeker als je voorkeur naar een bepaalde docent groot is, is het een aanrader en gezonder voor je eigen proces om regelmatig te wisselen van docent en van type les.


Spannend

De eerste keer ergens naar binnen stappen om iets nieuws te gaan doen, vindt bijna iedereen wel in kleine of grote mate spannend. Fijn om te weten is dat veiligheid en vriendelijkheid bij ons voorop staat. Ons team bestaat uit docenten die vriendelijk zijn en oog hebben voor wat nodig is. Vertel dat het je eerste les is, dat is voor zowel docent, als voor jou prettig.


Ik wil graag de basis leren, naar welke les kan ik het beste gaan?

Naar de lessen waarin alignment voorop staat, ook dit kun je via het filter systeem op de roosters ontdekken. Een juiste houding is belangrijk in het dagelijks leven, maar juist in een Yoga en/of Pilates les. Als je de oefeningen uitvoert met een juiste houding:

 • is er meer gemak
 • een verbeterde doorstroming in je lichaam
 • gebruik je je spierkorset op een neutrale manier
 • dat betekent dat je spieren optimaal samen werken en je een spierketen in werking stelt
 • dit zorgt er weer voor dat de spieren die overspannen zijn meer ontspannen, en de spieren die te slap zijn weer geactiveerd worden
 • er komt minder druk op de organen waardoor deze meer de ruimte hebben en een betere doorstroming
 • je spijsvertering verbetert omdat de peristaltiek van de darmen wordt geactiveerd
 • spanningsplekken in je lichaam verminderen (nek, schouders, onderrug)
 • je adem en adembeweging heeft meer ruimte
 • een rechte houding doet geestelijk ook iets, het geeft vertrouwen, kracht en zelfverzekerdheid, het maakt positief/neutraal

Eenmaal meer bewust van je houding, zul je merken dat je dit ook meeneemt het dagelijks leven in. In hoe je zit, maar ook hoe je andere sporten uitvoert, bij klussen als tuinieren of zware dingen dragen. Door een juiste houding toe te passen beweegt je lichaam vanuit gemak, wat je ook doet.


12 goede redenen om lid te zijn van

Yoga You:

 1. geen inschrijfgeld
 2. gratis en altijd en overal toegang tot onze super bibliotheek van Yoga You ONLINE gegeven door je vertrouwde docenten
 3. zolang je lid bent kun je je credits gebruiken, deze gaan niet verloren.
 4. je zit niet eerst ergens een jaar aan vast, per maand opzegbaar
 5. oefen in een mooie fijne, lichte ruimte, beneden een gezellige ruime lounge, winkeltje, ruime kleedkamers met douches
 6. we zullen er alles aan doen om het jou naar je zin te maken, we zijn heel zuinig op onze leden
 7. je mag zelf weten wanneer je welke les volgt, dat betekent dat je niet vast zit aan een vast moment
 8. ben je er een week niet of langer, geen nood: de credits die je hebt opgespaard in de tijd kun je gewoon later gebruiken
 9. je krijgt les van een ervaren, gediplomeerde yogadocent
 10. veiligheid, vriendelijkheid en geborgenheid is bij ons belangrijk evenals bewegen en samenzijn in een niet-competitieve omgeving
 11. groot aanbod van verschillende lessen, er is voor iedereen wat wils
 12. 52 weken per jaar yoga en pilates, ook in de weekenden en vakanties

Praktische info


Wat mag ik meenemen naar een eerste les?

Het is prettig om laagjes kleren aan te trekken. Op die manier kun je wat uit doen als het warm wordt en wat aantrekken als het wat killer aanvoelt. Houd er rekening mee dat je altijd afkoelt tijdens de rustige oefeningen & de Savasana (eindontspanning). Er zijn matten en dekentjes aanwezig en hulpmiddelen als kussens, blokken, riemen, kopstandbankjes etc. Een flesje water kan ook prettig zijn.


Hoe laat moet ik aanwezig zijn voor een les?

ongeveer 10 minuten voordat de les begint is de deur open.


Is er ruimte om je om te kleden?

kleedkamer dames yoga you zwolle

Ja er zijn ruime kleedkamers aanwezig met douches en toiletten.

Schoenen doe je uit bij binnenkomst, hiervoor zijn speciale kasten. Je kunt ook de schoenen bij binnenkomst uit doen en deze meenemen naar de kleedkamers.


Hoe zit het met eten voor een Yoga les?

Zorg ervoor dat je niet vlak voor de les een zware maaltijd nuttigt. Dit voelt niet fijn in het lichaam. Een kleine lichte maaltijd is ideaal.


yogamatten Yoga Design Lab Yoga You ZwolleHoe kom ik aan een goede mat?

Wij hebben verschillende matten in de verkoop, variërend van €20 tot €100. Onze basismat (€30) is van goede kwaliteit.  Deze matten hebben een eco keurmerk (ökötex 1) & ISO 9001. De matten zijn slipvrij, slijtvast en geschikt voor het zwaardere Yoga werk als Power Vinyasa Yoga. Ze zijn niet te dik, maar ook niet te dun. De matten zijn wasbaar in de wasmachine tot 40 graden (let op, droogtijd is lang aangezien ze vocht absorberend zijn).


Wanneer is er geen les bij Yoga You?

In principe is er elke dag les bij Yoga You. Er zijn een paar uitzonderingen. Graag vieren feestdagen met familie en vrienden en ook hechten we waarde aan het tijdig opladen van de batterijen. Er zal dan een aangepast rooster zijn. Dit zorgt ervoor dat we met veel plezier geïnspireerd lesgeven 🙂


Kan ik yoga artikelen aanschaffen bij Yoga You?

Yoga You heeft een winkeltje met verschillende yoga artikelen, zoals matten, blokken, meditatiekussens en bolsters, boeken, kleding (o.a. Manduka), beelden, sieraden, wierook, heilighout etc.

 • yogamatten vanaf €20
 • yogablokken vanaf €8, 
 • Yoga tassen vanaf €17,95
 • yogariemen vanaf €6,95

Waarom een eigen mat in het geval van lidmaatschap?

Dit is in verband met hygiene. Je eigen mat is prettig om op te bewegen, het is je eigen zweet, je eigen ruimte. Ondanks dat wij regelmatig onze matten wassen adviseren wij een eigen mat. Wij verkopen een zware kwaliteit Eco Yogamat (keurmerk ISO9001 & ökötex 1) met een lange levensduur, die geschikt is voor het zware werk, welke slijt- en slipvast is & ook nog gewassen kan worden in de wasmachine tot 40 graden. Vraag ernaar bij je docent. Tevens hebben we tassen om de yogamatten in te vervoeren.


Mag ik mijn auto op jullie terrein zetten?

Helaas, dit is niet mogelijk. De parkeerplaatsen die bovenaan zijn, zijn van het bedrijf wat op nummer 10 zit en zijn niet van ons. Even verderop (150 meter) is de parkeerplaats aan de Burgemeester van Roijensingel.

Waar kan ik mijn auto parkeren?

Aan de Burgemeester van Roijensingel in Zwolle (tussen het pand van Yoga You en de stoplichten in heb je 190 parkeerplaatsen. Of bij de parkeerplaats aan de van Karnebeekstraat of aan de Emmawijk.