Martina Capoesek

Martina Capousek

Martina voelde zich als kind al aangetrokken tot de oosterse leefstijl en geneeswijzen. Als een klein meisje verkleedde ze zich het liefst als een Aziatische vrouw met stokjes in het haar, haar favoriete boek was ‘De Chinese wijsheden’ en ze heeft  haar eerste yoga les in Praag gevolgd toen ze 10 jaar oud was.

In de puberteit bezocht ze lezingen over meditatie en ontwikkelde toen al liefde voor loopmeditatie in natuur.

Terwijl haar familie een technische achtergrond heeft, voelde Martina zich geroepen om in de gezondheidszorg te werken. Na haar voltooide fysiotherapie opleiding in Praag, volgde ze opleiding tot acupuncturist op the Anglo Dutch Institute for Oriental Medicine in Amsterdam. Martina is sinds 1998 praktiserend acupuncturist. In 1999 is ze ook afgestudeerd in Chinese kruidengeneeskunde. Via een groot aantal nascholingen en seminars heeft zij zich later verdiept in de toepassing van Chinese Geneeskunde op het gebied van gynaecologie, vruchtbaarheid en dermatologie. Martina heeft 2 acupunctuurpraktijken opgericht (Zwolle en Amsterdam).

In haar eerste jaren in Nederland ( jaren 90), tijdens haar acupunctuurstudie, heeft Martina groepslessen gegeven bij verschillende sportscholen en onder andere Pilates les gegeven bij Dans en Balleschool Ria van Diffelen.
In 2009 volgde Martina het Didactisch traject verzorgd door Windesheim Zwolle en start met haar werkzaamheden als docent  acupunctuur op Traditional Chinese Medicine Academie, de acupunctuuropleiding op HBO nivo en later ook op de  de nascholingsinstituut TCMA Post en International Lectures.

Gedurende de jaren heeft Martina altijd zelf intensief yoga beoefend om vitaal en in balans te blijven, zodat ze het beste uit haarzelf aan haar patiënten kon geven.  Ze heeft bij de betere Yogascholen van Amsterdam verschillende yoga stijlen onderzocht: Hatha yoga, Ashtanga yoga, Power yoga, Dru yoga, Vinassa, Bikram yoga en Yin yoga.

Hoewel ze altijd het weldadig effect van yoga kon voelen, was het de Yin Yoga in de lessen van Scadi van Paaschen, waarbij de Qi en meridianen kon waarnemen tijdens de lessen en dat vond ze fascinerend.

De interesse was gewekt om meer over de achtergrond van Yin Yoga te weten te komen, gevolgd door een aantal workshops en uiteindelijk ook Teacher Training  bij de Nieuwe Yoga School in Amsterdam onder begeleiding van Johan Noorloos,  Scadi van Paaschen, Alison Melvin, Tijn Touber en Yvonne Kroonenbegr, heeft Martina in 2014 opleiding Yin Yoga afgerond. Sindsdien geeft Martina haar patiënten gerichte  Yin Yoga houdingen mee om hun acupunctuurbehandeling te ondersteunen.

Na haar terugkeer naar Zwolle in 2015 ging Martina op zoek naar een fijne Yoga school om zelf te blijven oefenen.  Dit is uiteindelijke Yoga You geworden door de combinatie van hoge kwaliteit van de docenten, prachtige zaal en ontspannen sfeer.  Op een zonnige ochtend, op de bamboovloer van de zaal van Yoga You, voelde Martina, dat het tijd was om haar kennis en ervaring met yoga te gaan delen in praktijk te brengen en voor de klas op een yoga mat te gaan staan.

Maandag ochtend

Martina geeft 2 lessen op maandagochtend. Pilates en Yin Yoga.

Pilates is gericht op het versterken van de grote spiergroepen en tegelijkertijd lengte geven aan de spieren. Kracht en flexibiliteit komen hier samen.

Bij Yin Yoga  blijf je 3 – 5 min  in een houding. De houdingen zijn gericht om meer ruimte te verkrijgen in het lichaam, diepe en blijvende ontspanning en helderheid te creëren. Je merkt een duidelijk verschil in je welzijn voor en na Yin Yoga les.

De lessen zijn  geschikt om achter elkaar te volgen en om in balans aan je week te beginnen. Van harte welkom.

Martina Capoezek yogadocent Yoga You